Φορολογια στην Κυπρο

Νέοι Κανόνες ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο

Νέοι Κανόνες ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο

Οι νέοι πανευρωπαϊκοί κανόνες στο ΦΠΑ αγγίζουν και το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Κύπρο. Από την 1η Ιουλίου 2021 θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες για το ΦΠΑ, οι οποίοι θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ ένα πιο απλό και ομοιόμορφο σύστημα διαχείρισης.

Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις και θα απλοποιήσουν το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.
Οι επιχειρήσεις όχι μόνο θα επωφεληθούν από τη σημαντική μείωση τους κόστους συμμόρφωσης για την διευκόλυνση του ευρύτερου διασυνοριακού εμπορίου, αλλά επίσης οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα είναι πλέον σε θέση να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις επιχειρήσεις εκτός ΕΕ που δεν επιβάλλουν ΦΠΑ. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες πρόκειται να συμβάλλουν στην πρόληψη της φορολογικής απάτης και να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα.

Αυτές οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021 και θα αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας του ΦΠΑ για τις διασυνοριακές δραστηριότητες ηλεκτρονικού διασυνοριακού εμπορίου από επιχειρήσεις προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα (B2C) στην ΕΕ.

Οι κύριες αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021 είναι οι εξής:


  • Επέκταση του καθεστώτος της Μικρής Μονοαπευθυντικής Θυρίδας (MOSS) με τη δημιουργία μεγαλύτερης Μονοαπευθυντικής Θυρίδας (One Stop Shop (OSS)).
  • Η αντιμετώπιση μιας ηλεκτρονικής διεπαφής (διαδικτυακής αγοράς, πλατφόρμας, διαδικτυακής πύλης ή παρόμοιου μέσου) ως «θεωρούμενο προμηθευτή» για ορισμένες συναλλαγές
  • Υιοθέτηση ενός νέου καθεστώτος εισαγωγής (Import One Stop Shop - IOSS) σε σχέση με εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών χαμηλής αξίας (<€150) προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα τα οποία εισάγονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Υιοθέτηση ειδικών ρυθμίσεων για ορισμένες εισαγωγές αγαθών.

Οι αλλαγές που γίνονται στην Οδηγία ΦΠΑ θα μεταφερθούν στην Εθνική Νομοθεσία με τροποποίηση της περί ΦΠΑ Νομοθεσίας (τροποποίηση του βασικού νόμου και των σχετικών κανονισμών).

Επέκταση της Μικρής Μονοαπευθυντικής Θυρίδας (MOSS)

Επί του παρόντος, το καθεστώς της Μικρής Μονοαπευθυντικής Θυρίδας (MOSS) ισχύει μόνο για την παροχή τηλεπικοινωνιών, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Από την 1η Ιουλίου 2021, το εν λόγω καθεστώς επεκτείνεται σε Μονοαπευθυντική Θυρίδα - One Stop Shop (OSS). Τα δύο συστήματα που καλύπτονται επί του παρόντος από τη Μικρή Μονοαπευθυντική Θυρίδα (MOSS), δηλαδή το ενωσιακό και το μη ενωσιακό καθεστώς, θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά το πεδίο εφαρμογής τους επεκτείνεται.

Μη ενωσιακό καθεστώς
Το μη ενωσιακό καθεστώς επεκτείνεται ώστε να καλύπτει όλες τις υπηρεσίες προς μη
υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα (B2C) που παρέχονται από προμηθευτές που βρίσκονται εκτός ΕΕ σε πελάτες εντός της ΕΕ. Αυτό το καθεστώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προμηθευτές που είναι υποκείμενοι στο φόρο αλλά δεν διατηρούν την έδρα της οικονομικής τους δραστηριότητας ούτε έχουν κάποια μόνιμη εγκατάσταση της επιχείρησή τους στην ΕΕ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να επιτρέπεται σε προμηθευτές εκτός ΕΕ να
χρησιμοποιούν το καθεστώς ακόμη και όταν έχουν εγγραφή ΦΠΑ στην ΕΕ. Αυτό θα
επιτρέπεται μόνο όταν η εγγραφή για σκοπούς ΦΠΑ στην ΕΕ αφορά άλλες συναλλαγές εκτός των υπηρεσιών που παρέχονται σε μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα (B2C).

Όταν ένας προμηθευτής επιλέγει να χρησιμοποιήσει το μη ενωσιακό καθεστώς, τότε το καθεστώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δηλώσει και να καταβάλει ΦΠΑ για όλες τις παροχές υπηρεσιών στην ΕΕ που καλύπτονται από αυτό.

Ενωσιακό καθεστώς
Το ενωσιακό καθεστώς επίσης επεκτείνεται και θα ισχύει για πρόσωπα εγκατεστημένα και μη στην ΕΕ που πραγματοποιούν διάφορα είδη συναλλαγών.

Οι εγκατεστημένοι στην ΕΕ προμηθευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς για να δηλώνουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ σε σχέση με όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται σε μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα στην ΕΕ (B2C) καθώς και τον ΦΠΑ που θα οφείλεται για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών εντός της ΕΕ.

Οι προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι εκτός ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ενωσιακό καθεστώς μόνο για να δηλώσουν και να καταβάλουν ΦΠΑ που οφείλεται για τις εξ αποστάσεως ενδοκοινοτικές πωλήσεις αγαθών. Ο ΦΠΑ που οφείλεται σε οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας σε μη υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο (B2C) που παρέχεται εντός της ΕΕ από προμηθευτή εκτός ΕΕ, δεν καλύπτεται από αυτό το καθεστώς αλλά μπορεί να εμπίπτει στο μη ενωσιακό καθεστώς.

Οι εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών εντός της ΕΕ είναι οι πωλήσεις των αγαθών που βρίσκονται σε ένα κράτος μέλος και πωλούνται από τον προμηθευτή σε μη υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο σε άλλο κράτος μέλος. Τα εν λόγω προϊόντα είτε έχουν παραχθεί στην ΕΕ είτε έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ πριν από την πώληση.

Ως περιορισμένη και ειδική εξαίρεση, ο ΦΠΑ που οφείλεται σε ορισμένες εγχώριες
παραδόσεις αγαθών μπορεί επίσης να δηλωθεί μέσω του ενωσιακού καθεστώτος. Αυτή η εξαίρεση ισχύει μόνο όταν υπάρχει εγχώρια παράδοση αγαθών, τα οποία πωλούνται μέσω ηλεκτρονικής διεπαφής (διαδικτυακή αγορά, πλατφόρμα, διαδικτυακή πύλη ή παρόμοιο μέσο) η οποία ενεργεί ως ο θεωρούμενος προμηθευτής.

Ο ρόλος μιας ηλεκτρονικής διεπαφής ως θεωρούμενος προμηθευτής

Με τις νέες ρυθμίσεις υιοθετούνται νέοι κανόνες για τις ηλεκτρονικές διεπαφές που
διευκολύνουν την παράδοση αγαθών στην ΕΕ. Όπου οι ηλεκτρονικές διεπαφές
διευκολύνουν τις παραδόσεις αγαθών, θα θεωρείται ότι πραγματοποιούν οι ίδιες τις
παραδόσεις αυτές. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρονική διεπαφή θα είναι υπεύθυνη για τη απόδοση του ΦΠΑ για αυτές τις παραδόσεις αγαθών.

Αυτό σημαίνει ότι η παράδοση αγαθών από υποκείμενο στο φόρο προμηθευτή σε τελικό πελάτη μη υποκείμενο στο φόρο, μέσω μιας ηλεκτρονικής διεπαφής, θα χωριστεί τεχνητά σε δύο συναλλαγές:

  • μια συναλλαγή από τον υποκείμενο στο φόρο προμηθευτή προς την ηλεκτρονική διεπαφή και
  • μια συναλλαγή από αυτήν την ηλεκτρονική διεπαφή στον πελάτη.

Η ηλεκτρονική διεπαφή θα θεωρείται ότι πραγματοποιεί τις παραδόσεις όταν διευκολύνει τις ακόλουθες συναλλαγές:

  • τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ σε δέματα με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα €150 ανεξάρτητα του τόπου πού βρίσκεται ο υποκείμενος στο φόρο προμηθευτής, ή/και
  • ενδοκοινοτικές εξ’ αποστάσεως παραδόσεις αγαθών και εγχώριες παραδόσεις αγαθών, ανεξάρτητα από την αξία των αγαθών, στις περιπτώσεις όπου ο υποκείμενος στο φόρο προμηθευτής είναι εγκατεστημένος εκτός της ΕΕ.

Όταν μια ηλεκτρονική διεπαφή θεωρείται ότι παραδίδει τα αγαθά, θα τυγχάνει χειρισμού ως οποιοσδήποτε άλλος προμηθευτής αγαθών.

Η ηλεκτρονική διεπαφή μπορεί επομένως να επιλέξει να εγγραφεί για να εφαρμόσει το Ενωσιακό καθεστώς ή το Εισαγωγικό καθεστώς (IOSS) ή και τα δύο, ανάλογα με τις συναλλαγές τις οποίες πραγματοποιεί. Οι κανόνες αναφορικά με τη χρήση των καθεστώτων αυτών από την ηλεκτρονική διεπαφή θα εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο όπως με άλλους προμηθευτές που χρησιμοποιούν τα συστήματα αυτά.

Καθεστώς Εισαγωγής (Import One Stop Shop (IOSS))

Η υφιστάμενη ρύθμιση στην περί ΦΠΑ Νομοθεσία, για απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ επί της εισαγωγής στη Δημοκρατία για εμπορεύματα σε μικρές αποστολές αξίας μέχρι €17, καταργείται από την 1η Ιουλίου 2021. Από την ημερομηνία αυτή, όλα τα εμπορεύματα που εισάγονται στην ΕΕ υπόκεινται σε ΦΠΑ, ανεξάρτητα από την αξία τους. Η απαλλαγή από εισαγωγικό δασμό για εμπορεύματα αξίας έως €150 που εισάγονται στην ΕΕ δεν θα αλλάξει.

Το νέο Καθεστώς Εισαγωγής (Import One Stop Shop - IOSS) που θα εισαχθεί θα
απλοποιήσει την εισαγωγή αγαθών χαμηλής αξίας στην ΕΕ. Αγαθά χαμηλής αξίας είναι αγαθά που εισάγονται στην ΕΕ από τρίτη χώρα σε δέματα με εσωτερική αξία κατά την εισαγωγή η οποία δεν υπερβαίνει τα €150, εξαιρουμένων των εμπορευμάτων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η χρήση του καθεστώτος εισαγωγής - IOSS δεν είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις.

Αυτό το καθεστώς επιτρέπει στους προμηθευτές που εισάγουν αγαθά στην ΕΕ να δηλώνουν και να καταβάλουν τον ΦΠΑ που οφείλεται σε σχέση με αυτά τα αγαθά με την υποβολή μηνιαίας δήλωσης μέσω του IOSS στο κράτος μέλος πού έχουν εγγραφεί στο καθεστώς αυτό. Όπου χρησιμοποιείται το IOSS, ο προμηθευτής θα χρεώσει ΦΠΑ στον πελάτη κατά τη στιγμή της συναλλαγής και τα αγαθά δεν θα υπόκεινται σε ΦΠΑ κατά το χρόνο της εισαγωγής.

Το IOSS μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προμηθευτές τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ. Οι προμηθευτές εντός της ΕΕ μπορούν να εγγραφούν στο IOSS απευθείας στο κράτος μέλος εγκατάστασης τους ή μπορούν να επιλέξουν να διορίσουν ένα μεσάζων. Οι προμηθευτές εκτός ΕΕ πρέπει να εγγραφούν μέσω ενός εγκατεστημένου στην ΕΕ μεσάζοντος, εκτός εάν είναι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα που έχει αμοιβαία συμφωνία συνδρομής με την ΕΕ και τα εν λόγω προϊόντα αποστέλλονται από αυτή τη χώρα.



Το Τμήμα Φορολογίας θα εκδώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τις επερχόμενες αλλαγές πριν την 1ην Ιουλίου 2021. Ωστόσο, έχουν ήδη ετοιμαστεί λεπτομερείς επεξηγηματικές σημειώσεις επί του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φορολογίας και μπορείτε να έχετε πρόσβαση πατώντας εδώ.

Παράλληλα, εφόσον έχετε μελετήσει τα εν λόγω έγγραφα, για εξειδικευμένες απορίες, μπορείτε να στείλετε τα ερωτήματα σας την ηλεκτρονική διεύθυνση

Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Visit KTC Business Consultants main website

Enter

SERVICES ENQUIRY

The team of ΚΤC Business Consultants Ltd guides entrepreneurs with a free of charge advice.

Complete the request form and we will come back to you as soon as possible, otherwise contact us at +357 22 777020


By submitting this form you agree with our Privacy Policy
Contact
SERVICES ENQUIRY
By submitting this
form you agree with our
Privacy Policy

Contact us via phone
+30 21 0873 7777 for Greece
+357 22 777020 for Cyprus
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine