Επιχειρηματικα νεα

Κριτήριο επένδυσης στο σχέδιο στρατηγικής προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο.

Κριτήριο επένδυσης στο σχέδιο στρατηγικής προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο.


Πρόσθεση του κριτηρίου της αρχικής επένδυσης σε εταιρείες διεθνών συμφερόντων που θέλουν να εγγραφούν στο Μητρώο Εταιρειών Ξένων Συμφερόντων στην Κύπρο.

Στις 30/11/2022 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η Τροποποίηση της Πολιτικής για Εγγραφή Εταιρειών στο Μητρώο Εταιρειών Ξένων Συμφερόντων.

Η Απόφαση τροποποιεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας των εταιρειών ξένων συμφερόντων και συγκεκριμένα εντάσσει το κριτήριο της υποχρέωσης της εταιρείας να αποδείξει αρχική επένδυση στη Δημοκρατία ύψους τουλάχιστον €200.000, που θα πρέπει να αποδεικνύεται με την προσκόμιση των κατάλληλων πιστοποιητικών.

Η Απόφαση είναι σε ισχύ από τις 12 Δεκεμβρίου 2022.


Το σχέδιο στρατηγικής προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο.


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 15 Οκτωβρίου 2021, τη «Στρατηγική Προσέλκυσης Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες ή/και Επέκταση των Δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο».

Η στρατηγική είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την προσέλκυση τόσο διεθνών επενδύσεων και ταλέντου. Περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου υψηλής ανάπτυξης.

Ο προσεκτικός και ενδελεχής σχεδιασμός διασφαλίζει ότι τα οφέλη που προκύπτουν από την επιτυχή εφαρμογή της Στρατηγικής θα συμβάλλουν σημαντικά στον επαναπροσδιορισμό του κυπριακού αναπτυξιακού μοντέλου.


Κριτήρια επιλεξιμότητας.


Επιλέξιμες είναι οι Επιχειρήσεις που πληρούν τα πιο κάτω κριτήρια:

1. Η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας ανήκει σε υπηκόους τρίτων χωρών.

2.  Στην περίπτωση που η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας δεν ανήκει σε υπηκόους τρίτων χωρών (π.χ το ποσοστό είναι ίσο ή κάτω από το 50% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου), η εταιρεία είναι επιλέξιμη όταν το ποσοστό αυτό του μετοχικού κεφαλαίου αντιπροσωπεύει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των €200.000.

Στις δυο πιο πάνω περιπτώσεις (1&2) ο τελικός δικαιούχος πρέπει να έχει προβεί σε κατάθεση ή επένδυση ύψους τουλάχιστον €200.000, για σκοπούς της δραστηριοποίησης της επιχείρησης του στην Κύπρο. Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένα τελικό δικαιούχο, τότε το ποσό αυτό μπορεί να κατατεθεί ή να επενδυθεί από ένα εκ των δικαιούχων ή συλλογικά.

3. Δημόσιες εταιρείες εγγεγραμμένες σε οποιοδήποτε αναγνωρισμένο χρηματιστήριο.

4. Εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων (πρώην off-shore), οι οποίες λειτουργούσαν πριν από την αλλαγή του καθεστώτος, των οποίων τα στοιχεία κατέχει η Κεντρική Τράπεζα.

5. Κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες.

6. Κυπριακές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας/καινοτομίας*

7. Κυπριακές φαρμακευτικές εταιρείες ή Κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιογενετικής και βιοτεχνολογίας.

8. Εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία σε πρόσωπα που έχουν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα με πολιτογράφηση βάσει οικονομικών κριτηρίων, νοουμένου ότι θα αποδεικνύουν ότι οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων πολιτογραφήθηκαν εξακολουθούν να ικανοποιούνται.

Διευκρινίζεται ότι, στις περιπτώσεις 3-8 ισχύει επίσης το επενδυτικό κριτήριο και η αρχική επένδυση της εταιρείας στη Δημοκρατία, της τάξης των €200.000, τουλάχιστον, πρέπει να αποδεικνύεται με την προσκόμιση των κατάλληλων πιστοποιητικών (π.χ. τραπεζικό αντίγραφο κατάθεσης του ποσού ή απόδειξη της επένδυσης (αγορά χώρου γραφείου ή/και εξοπλισμού γραφείου)).

* Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως «Εταιρεία Υψηλής Τεχνολογίας» εάν:

α) έχει ήδη καθιερωθεί και έχει παρουσία στην αγορά, και

β) έχει υψηλού επιπέδου ή πειραματική ένταση σε “Έρευνα και Ανάπτυξη”, και

γ) ανέπτυξε προϊόν/τα που εμπίπτουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: προϊόντα που σχετίζονται με την αεροπορική και διαστημική βιομηχανία, υπολογιστές, ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνιακά προϊόντα, φαρμακευτικά προϊόντα, βιοϊατρικό εξοπλισμό, εξοπλισμό έρευνας και ανάπτυξης, ηλεκτρικά μηχανήματα, χημικές ουσίες, μη ηλεκτρικά μηχανήματα.

Μάθετε περισσότερα για το σχέδιο Business Relocation in Cyprus εδώ.



Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine