Φορολογια στην Κυπρο

Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Πως επωφελούνται οι Έλληνες με εταιρεία στην Κύπρο

Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Πως επωφελούνται οι Έλληνες με εταιρεία στην Κύπρο

Καταργείται οριστικά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα των Ελλήνων επιχειρηματιών απο μερίσματα που προέρχονται απο συμμετοχές σε Κυπριακές εταιρείες απο το 2023. Για τα έτη 2021 και 2022 ισχύει απαλλαγή στα εισοδήματα.

Η ελληνική βουλή ψήφισε πρόσφατα τροπολογία για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυαν και για το έτος 2021.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, μερίσματα που θα δηλωθούν με την φορολογική δήλωση του 2023.

Σημειώνεται ότι η σχετική απαλλαγή στα εισοδήματα Έλληνα επιχειρηματία με εταιρεία στην Κύπρο ισχύει απο το φορολογικό έτος 2021, ενω με την πιο πάνω εξέλιξη η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται οριστικά.

Το κέρδος για τους Έλληνες επιχειρηματίες που διατηρούν επιχείρηση στην Κύπρο είναι σημαντικό, καθώς πλέον θα φορολογούνται μόνο με το 12,5% στα κέρδη της εταιρείας τους, ενώ δεν θα εφαρμόζεται επιπρόσθετη εισφορά στα μερίσματα που λαμβάνουν ως μέτοχοι στην Κυπριακή εταιρεία τους απο το Ελληνικό κράτος.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνεπάγεται με φορολόγηση των κερδών στο 12.5% και χωρίς επιπρόσθετες φορολογίες/εισφορές επι των μερισμάτων που διανέμονται απο Κυπριακές εταιρείες σε Έλληνες επιχειρηματίες.

Ποιοι φορολογούμενοι ωφελούνται απο την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης;


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται φέτος οι παρακάτω κατηγορίες εισοδημάτων, εφόσον μεμονωμένα ή αθροιστικά υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ (τα ετήσια εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ απαλλάσσονται ήδη):

  1. Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και εκδίδοντες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια». Υπάγονται επίσης και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
  2. Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος.
  3. Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
  4. Τα εισπραχθέντα ενοίκια ακινήτων.
  5. Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.
  6. Τα μερίσματα. Στα μερίσματα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και τα εισοδήματα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες, συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.
  7. Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων.
  8. Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos/ reverse repos).
  9. Τα δικαιώματα. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας (knowhow), αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς επίσης οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων και οι πληρωμές για την ηλεκτρονική λήψη (downloading) λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.
  10. Τα κέρδη που προέρχονται από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.
  11. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.
  12. Τα κέρδη που προέρχονται από τη μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
  13. Οι τόκοι ομολόγων ή έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.
  14. Τα κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.
  15. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από την 1η Ιανουαρίου 2009).
  16. Τα αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά Ε.Ε./ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.
  17. Τα κέρδη από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη (άρθρο 71Α, ν. 4172/2013).
  18. Τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.
  19. Η διατροφή συζύγου και τέκνων.
  20. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογικού κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει ΣΑΔΦ και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία.
  21. Οι «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες.
  22. Οι λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.
  23. Τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβάλλονται σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών απωλειών τους.

Διευκρινίζεται ότι από τις παραπάνω 23 κατηγορίες η 1η αφορά εισοδήματα τόσο του έτους 2021 όσο και του έτους 2022, ενώ οι υπόλοιπες 22 κατηγορίες (από τη 2η έως την 23η) αφορούν εισοδήματα αποκτηθέντα εντός του 2021, για τα οποία η απαλλαγή έχει τη μορφή της μη φορολόγησής τους με ειδική εισφορά αλληλεγγύης την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022, όταν τα εισοδήματα αυτά θα περιληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις για το 2021.





Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine