Επιχειρηματικα νεα

Έναρξη εγγραφών των καταλυμάτων AirBnb

Έναρξη εγγραφών των καταλυμάτων AirBnb

Άρχισαν οι εγγραφές καταλυμάτων AirBnb.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι για σκοπούς εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα εγγραφής του καταλύματος τους και εξασφάλισης του ειδικού σήματος λειτουργίας και άδειας εγγραφής.

Ανακοίνωσε λοιπόν, την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για εγγραφή υποστατικών (επαύλεις, κατοικίες, διαμερίσματα) στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προς τον σκοπό αυτό, ο αιτών / η αιτούσα θα πρέπει να έχει, πριν από την υποβολή της αίτησης για εγγραφή του καταλύματος στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού:
  • Εγγραφή στο Τμήμα Φορολογίας (Αριθμό Φορολογικής Ταυτότητας ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται βάσει της σχετικής νομοθεσίας) της Κυπριακής Δημοκρατίας και
  • Ασφαλιστική Κάλυψη του Καταλύματος σε ισχύ – Τουλάχιστον κατά παντός κινδύνου, για πυρκαγιά και αστική ευθύνη.

Η αίτηση εγγραφής στο μητρώο θα υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υφυπουργείου Τουρισμού www.tourism.gov.cy

O αιτών / η αιτούσα μπορεί να διαφημίζει και/ή να νοικιάζει το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, νοουμένου ότι αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων και έχει λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο οποίος θα αναγράφεται σε κάθε πλατφόρμα όπου θα διαφημίζεται το κατάλυμα, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.

Το τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι, τα έσοδα από την ενοικίαση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ με βάση τις διατάξεις των αντίστοιχων νομοθεσιών. Θα υπόκεινται επίσης, σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές.

Από τις 7.2.2022, ημερομηνία εφαρμογής του σχετικού Νόμου, το Υφυπουργείο Τουρισμού θα μπορεί να διεξάγει αυτεπάγγελτα έλεγχο σε οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για την εξακρίβωση της ύπαρξης άδειας εγγραφής του στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, καθώς και της τήρησης των όρων της εγγραφής του ως αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα.

Η πλατφόρμα εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων τίθεται σε λειτουργία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον κλάδο φιλοξενίας και τουρισμού, που τα δεδομένα και οι προσδοκίες ανατρέπονται λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat, καταδεικνύουν ότι οι επισκέπτες στην ΕΕ, πέρασαν το 2019 πάνω από 554 εκατ. νύχτες σε κατάλυμα με κράτηση μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group ή Tripadvisor.

Όπως σημειώνεται, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που διαμένουν σε βραχυπρόθεσμα καταλύματα μέσω των τεσσάρων πλατφόρμων αυξήθηκε κατά 14% μεταξύ 2018 και 2019.

Συχνές Ερωτήσεις για την Κυπριακή Εταιρία.
Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Επισκεφτειτε την κεντρικη ιστοσελιδα της KTC Business Consultants

Εισοδος

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η ομάδα της ΚΤC Business Consultants Ltd σας παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο ή καλέστε μας στο +30 21 0873 7777 για Ελλάδα και +357 22 777020 για Κύπρο.


Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου της σελίδας μας
Επικοινωνία
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Αποστέλλοντας αυτό το μήνυμα
συμφωνείτε με την
Πολιτική Απορρήτου
της σελίδας μας

Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς
+30 21 0873 7777 για Ελλάδα
+357 22 777020 για Κύπρο
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn More. That's Fine